Frans van der Meeren wil het verhaal blijven vertellen

Fransvan de Meeren is de enige levende Tweede Wereldoorlog veteraan in Bergen op Zoom voor zover bekendBERGEN OP ZOOM – Ook de Brabantse Wal herdenkt en viert 75 Jaar Bevrijding. De gemeenten Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom doen dat met allerlei activiteiten. In dat kader brengt Weekblad de Bode in samenwerking met stichting Bevrijding Brabantse Wal wekelijks een bijzonder verhaal over mensen en gebeurtenissen tijdens de oorlog en na de bevrijding. In deze tweede aflevering vertelt veteraan Frans van der Meeren zijn verhaal.

Voor zover bekend is de 93-jarige Frans van der Meeren de laatst levende Tweede Wereldoorlog-veteraan in Bergen op Zoom.

Verleden
Zeker in een herdenkingsjaar, zoals dat zaterdag in Terneuzen is begonnen, vragen mensen hem regelmatig naar zijn oorlogsverleden. “Ze weten me altijd te vinden”, lacht hij, zittend naast zijn vrouw Isabel. Hij vertelt zijn verhaal met liefde. “Veel mensen willen niet praten over de oorlog en hebben last van wat hen is overkomen. Ik heb dat niet, nooit gehad ook. Blijkbaar ben ik redelijk nuchter. Ik wil het graag vertellen, want we moeten blijven herdenken.”

Scouting
Van der Meeren verloor zijn vrijheid, net als miljoenen landgenoten, in 1940, toen de Duitsers Nederland bezetten. De ‘rasechte krab’ herinnert het zich als de dag van vandaag. “De scouting werd van de ene op de andere dag verboden, je moest om 19.00 uur binnen zijn en alle normale dingen waren opeens niet meer vanzelfsprekend. Onze jeugd was eigenlijk in één klap weg.”

Vijand
De toen 18-jarige Van der Meeren weigerde te werken voor de vijand. Na zes dagen vluchtte hij uit het arbeiderskamp en kwam via verschillende onderduikadressen terecht in Keldonk, bij een hengstenboer, zijn vrouw en negen kinderen. “Ik was daarvoor nog nooit van huis geweest”, zegt de geboren en getogen Bergenaar. “Zat ik daar, in een onbekend huis, in een onbekende plaats met alleen maar mensen die ik niet kende.” De kinderen en kleinkinderen werden vrienden voor het leven. “Nog steeds heb ik contact met hen. Zo is uit iets verschrikkelijks toch iets moois ontstaan.”

Hedel
Van der Meeren keerde in 1944, toen zijn stad na de Slag om de Schelde was bevrijd, terug naar Bergen op Zoom. Met zijn Isabel genoot hij kort van de herwonnen vrijheid. “Maar ik wilde iets terugdoen.” Toen een verzetsman hem benaderde meldde hij zich dan ook aan voor de Prinses Irenebrigade. “Frans kent geen angst. Ik wist dat ik hem niet kon tegenhouden”, zegt zijn vrouw. Van der Meeren vocht onder meer mee in de heftige Slag om Hedel in de Bommelerwaard. Daar lieten meerdere soldaten van de brigade het leven. “Af en toe heb ik tijdens de gevechten een schietgebedje gedaan. Ik heb gewoon geluk gehad.”

Veilingmeester
Van der Meeren heeft na de oorlog jaren gewerkt als veilingmeester, maar is als veteraan altijd het verhaal van de oorlog blijven vertellen. Eerder dit jaar was hij nog aanwezig bij een schoolbezoek op het Canadese ereveld in Bergen op Zoom. “Daar waren jongens en meisjes van zestien, zeventien jaar. Als zij de verhalen horen en het graf van een Canadese jongen van zeventien, die is gestorven voor hun vrijheid, zien, dan maakt dat indruk. Soms lijken we wel eens te vergeten hoe belangrijk vrijheid is. Pas als je de vrijheid hebt verloren besef je dat. We moeten het verhaal blijven vertellen, zodat er nooit, nooit, nooit meer oorlog komt.”

Manifestatie
75 Jaar Bevrijding is zaterdag van start gegaan met een landelijke manifestatie in Terneuzen. De komende maanden zijn er in alle gemeenten meerdere activiteiten. Het hoogtepunt is het weekend van 26 en 27 oktober. Dan zijn er toertochten met militaire voertuigen en in Bergen op Zoom is er een defilé, een taptoe en internationale herdenking.

Kijk voor alle activiteiten in het kader van 75 Jaar Bevrijding op www.bevrijdingsbrabantsewal.nl.

Bron: Bergse Bode

Laat een reactie achter