HANS VAN LEEST

Hans van Leest werd uitgezonden naar Goma

Oorlogen worden altijd groots besproken in het nieuws, maar de verhalen achter ‘de oorlog’ komen veel minder vaak aan bod. Voor zover er ‘de oorlog’ is, want voor iedere militair is zijn of haar uitzending anders.

FRANS VAN DER MEEREN

Frans van der Meeren wil het verhaal blijven vertellen

Van der Meeren verloor zijn vrijheid, net als miljoenen landgenoten, in 1940, toen de Duitsers Nederland bezetten. De ‘rasechte krab’ herinnert het zich als de dag van vandaag. …

BARRY JACOBS

Barry Jacobs diende in Afghanistan en Irak

Alles vindt zijn oorsprong in Barry’s jeugd. “Mijn ouders gingen uit elkaar en mijn vader is op jonge leeftijd overleden. Ik heb altijd het gevoel gehad om voor dingen te moeten knokken. Als je wat wilt bereiken, dan zul je je daarvoor moeten inzetten.

PIET HEST

Piet Hest hekelt het romantische beeld dat er van muzikanten in het leger is. “Hebt u gevochten? , vroegen ze altijd toen ik terug in Nederland was: Nee, ik zat bij het muziekkorps.” Het frustreert de oud-militair tot op de dag van vandaag. “De chauffeurs en die mensen doe voor je zorgen,

ARJAN DUYNSTEE

Het is september 1991 als ik mijn dienstplicht ga vervullen.

Na een opleiding tot straalzenderpiloot in Ede en mijn vrachtwagenrijbewijs te hebben behaald in Veldhoven kwam ik paraat weer terug in Ede.

In januari/februari 1992 gingen er geruchten dat Nederland verbindelaars gingen sturen op uitzending naar het voormalig Joegoslavië.

Als net 20-jarige leek mij dit wel een avontuur. Niet wetende wat er daar allemaal speelde en welke gevaren er op mijn pad kwamen.