HANS VAN LEEST

Hans van Leest werd uitgezonden naar Goma

Oorlogen worden altijd groots besproken in het nieuws, maar de verhalen achter ‘de oorlog’ komen veel minder vaak aan bod. Voor zover er ‘de oorlog’ is, want voor iedere militair is zijn of haar uitzending anders.

FRANS VAN DER MEEREN

Frans van der Meeren wil het verhaal blijven vertellen

Van der Meeren verloor zijn vrijheid, net als miljoenen landgenoten, in 1940, toen de Duitsers Nederland bezetten. De ‘rasechte krab’ herinnert het zich als de dag van vandaag. …

BARRY JACOBS

Barry Jacobs diende in Afghanistan en Irak

Alles vindt zijn oorsprong in Barry’s jeugd. “Mijn ouders gingen uit elkaar en mijn vader is op jonge leeftijd overleden. Ik heb altijd het gevoel gehad om voor dingen te moeten knokken. Als je wat wilt bereiken, dan zul je je daarvoor moeten inzetten.

PIET HEST

Piet Hest hekelt het romantische beeld dat er van muzikanten in het leger is. “Hebt u gevochten? , vroegen ze altijd toen ik terug in Nederland was: Nee, ik zat bij het muziekkorps.” Het frustreert de oud-militair tot op de dag van vandaag. “De chauffeurs en die mensen doe voor je zorgen,

ARJAN DUYNSTEE

Het is september 1991 als ik mijn dienstplicht ga vervullen.

Na een opleiding tot straalzenderpiloot in Ede en mijn vrachtwagenrijbewijs te hebben behaald in Veldhoven kwam ik paraat weer terug in Ede.

In januari/februari 1992 gingen er geruchten dat Nederland verbindelaars gingen sturen op uitzending naar het voormalig Joegoslavië.

Als net 20-jarige leek mij dit wel een avontuur. Niet wetende wat er daar allemaal speelde en welke gevaren er op mijn pad kwamen.

THEO WUIJDS

Na zeventwintig dienstjaren op missie

Overdag was het 45 a 50 graden, maar s ’nachts koelde het af naar een frisse 35 graden” , lacht Theo als hij vertelt over zijn uitzending naar Sudan. Warme en bijzondere omstandigheden voor een missie. Defensie zond hem naar het land als zogenaamde ‘regelaar’ om alles in goede banen te leiden. Een spannende en bijzondere tijd

JAN DEKKER

Jan Dekkers bracht drie jaar in Nederlands-Indië door

Oorlogen worden altijd groots besproken in het nieuws, maar de verhalen achter ‘de oorlog’ komen veel minder vaak aan bod. Voor zover er ‘de oorlog’ is, want voor iedere militair is zijn of haar uitzending anders. Door het gebied waar naartoe gegaan wordt, de situatie, de gebeurtenissen, maar vooral ook door de eigen persoonlijkheid en insteek. In deze serie belichten we iedere keer een veteraan en diens verhaal.

GERBEN VAN ES

Militair diende in Afghanistan, Irak, Cyprus en reist voor defensie wereld rond

Oorlogen worden altijd groots besproken in het nieuws, maar de verhalen achter ‘de oorlog’ komen veel minder vaak aan bod. Voor zover er ‘de oorlog’ is, want voor iedere militair is zijn of haar uitzending anders. Door het gebied waar naartoe gegaan wordt, de situatie, de gebeurtenissen, maar vooral ook door de eigen persoonlijkheid en insteek. In deze serie belichten we iedere keer een veteraan en zijn verhaal.

FRANS PETER SCHULTEN

Boek bevat ook nieuwe, niet ieder vertelde, feiten

Nieuw-Guinea is één van de vele uitzendingen van Nederland, maar deze wordt in het collectief geheugen van Nederlanders vaak vergeten. “Bij sommige is het lang het vergeten oorlogje geweest” , weet Frans Peter Schulte. Dat én de tijd die hij er door bracht, deed hem besluiten flink de schouders te zetten onder het boek de Koninklijke Luchtmacht in Nieuw-Guinea. Het ruim 250 pagina’s tellende boek is nu verkrijgbaar en geeft, naast een blik in de geschiedenis, ook inkijk in recent bekend geworden gegevens over de inmenging van de Russen.

ALAN BAKX

Alan Bakx: “Bosnië leverde me inlevingsvermogen op”

“Negatief? Ik wil het juist vanuit positiviteit benaderen” , kopt Alan Bakx in als er gevraagd wordt naar zijn militaire verleden. Dat hij PTSS heeft, is niets iets waar doekjes om windt. “Maar laten we het nou eens hebben over wat veteranen toe kunnen voegen aan de maatschappij, in plaats van de problemen waar ze soms mee kampen” , vertelt hij stellig. Zelf is hij actief in het jongerenwerk, verzorgt hij gastlessen op scholen én staat hij met een veldkeuken regelmatig samen met mensen te koken. Bosnië veranderde hem, maar lang niet alleen op een negatieve manier…